• 0706-647355
  • info@orustapplemusteri.se

Musteriet

Välkommen till oss!

Hit kan du komma med dina äpplen och päron på hösten. Vi mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box  Kartongerna kan du förvara i rumstemperatur i ett helt år, öppnad box i kylen håller minst en månad. 0% tillsatser. 100% ren must!

 

När kan jag musta?

Viktigt att du inte mustar din frukt för tidigt, då de inte utvecklat sin fulla arom med perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna.

Snabbtest: Är kärnorna vita så är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. Med mognaden utvecklas sötman.

Undvik fallfruktsskador genom att plocka ner dem i kassar och låt dem mogna ytterligare någon/några veckor för att sedan musta när de är mogna.

Vilka äpplen kan jag musta?

Nästan all mogen frukt är god att musta. Den bästa musten får du genom att blanda olika sorter såsom söta och syrliga. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är kantstötta, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.

Att undvika

Övermogna äpplen blir mjöliga. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det. Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna.

Päron som är mjuka blir bara en sörpa när vi pressar detta blir inte en så bra must. Bästa päron musten så skall päronen vara hårt och fast.

 

Vanliga frågor:

Får jag musten från mina egna äpplen?
Ja det får ni.

Hur lång blir hållbarheten?

Med pastöriseringen som innebär en uppvärmning till 79 grader får din must en hållbarhet på ett år utan att du behöver tillsätta konserveringsmedel. Kartongerna kan förvaras i rumstemperatur. Öppnad kartong i kylskåp håller i minst fyra veckor.

Förstörs näringsinnehållet av pastöriseringen?

Näringsinnehållet påverkas marginellt vid uppvärmningen, ungefär lika lite som vid infrysning.(Annars skulle vi inte kunna äta fryst mat eller dricka pastöriserad mjölk)

Kan vi tappa upp musten på medhavda plastdunkar?

Nej, för att minimera väntetider och garantera högsta hygien bygger mustningen på att vi utnyttjar det slutna systemet som är anpassat för bag in box fyllning.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng